Grøn ferie 

Hold ferie med god, grøn samvittighed. Få tips til, hvordan du kan holde en bæredygtig ferie på camping i Danmark.

Hverdagens faste rutiner gør det enkelt at indarbejde gode, bæredygtige vaner. Men hvad gør man, når ferien står for døren, børnene gerne vil ud at rejse og ønskerne til oplevelser og trangen til at gøre noget særligt melder sig? Svaret er enkelt. Med en campingferie i Danmark er det let at holde fast i hverdagens gode bæredygtige vaner samtidig med, at følelsen af ferie kan få lov til at sænke sig.

Ikke alene er der en pointe i at vælge Danmark som destination, så man undgår lange bilkøer gennem Tyskland eller lange flyrejser. Men også på en lang række andre punkter giver camping i Danmark mening som bæredygtig ferieform. Vi har samlet 10 tips til, hvordan du med en campingferie i Danmark kan holde ferie med god, grøn samvittighed.

Familie forbereder mad på camping
Par på cykeltur
Grøn ferie på den grønne måde
Hjertesten

10 tips til en bæredygtig campingferie


1. Transport til destinationen

Danmark er fuld af smukke egne, store kontraster og uendelige muligheder både for at opleve natur, kultur og byliv. Alene ved at spare de mange kilometer gennem Europa i bil eller med flyrejser rundt i hele verden, er du allerede godt på vej til en grønnere og mere miljøvenlig ferie.


2. Lad bilen stå og oplev langsomt

Når først du er fremme ved din destination og har parkeret bilen på campingpladsen, kan du spare miljøet yderligere for co2-udslip ved at opleve nærområdet på både gåben, cykel, i kanoer eller ved at vælge offentlig transport. Lad turen hen til det næste stop, sightseeing eller oplevelse blive en oplevelse i sig selv. Giv dig selv og din familie tid til også at nyde den frihed, der ligger i at kunne holde små pauser undervejs, få øje på smukke udsigter og små vejboder.


3. Lej eller lån

Du behøver hverken at eje en campingvogn eller et telt for at tage på camping. Så inden du går ud og investerer i det store udstyr, så undersøg de mange muligheder, der er for både at leje hytter, ferieboliger, telte m.m. på de forskellige campingpladser. Derudover kan man jo altid bruge sit netværk til at låne liggeunderlag, og hvad man ellers har lyst til at tage med på turen. Men faktisk behøver man langt mindre udstyr end, man skulle tro.


4. Gå på opdagelse i lokalområdet og støt op om lokale råvarer

Mange steder rundt om i Danmark er der små lokale virksomheder, landbrug m.m., som har et stort og lækkert udvalg af lokale og ofte også økologiske råvarer. Gør det til en del af oplevelsen at finde frem til de lokale specialiteter, og brug dem i jeres madlavning.


5. Spar på strømmen

Det giver sig selv, at camping i telt ikke kræver det store strømforbrug. Men selv i en hytte eller i campingvogn kan du let skære ned på strømforbruget og tænke over ikke at bruge mere end højst nødvendigt. Brug campingpladsens fælleskøkkens køleskab i stedet for at koble dit eget op til strøm. Brug levende lys og solcelledrevne lamper og lygter. Og lad skærmene blive hjemme.

6. Korte bade

Spar på vandet, når du går i bad. Mange campingpladser ligger ned til vandet, så hvis du er en af de friske, så tager du en kølig morgendukkert i havet. Og ellers giver det sig selv, at med fælles bad og poletter til bruseren, så er det ikke her, man snupper et laaaangt bad.

7. Medbring egne vandflasker – i stedet for at købe

Når man er på farten, er det altid let at have en vandflaske med til at slukke tørsten. Tag genanvendelige vandflasker og en dunk med hjemmefra, så I ikke skal købe en flaske, hver gang tørsten melder sig, eller I trænger til at skylle hænderne.

8. Pak småt og spar på vasketøjet

Det er altid fristende at pakke lidt for meget. For tænk nu, hvis man spilder på først det ene, så det andet og så det tredje par bukser – så er det godt at have to i reserve med. Men ærlig talt – så tit spilder man jo heller ikke! Pak lidt men godt og undgå bjerge af vasketøj, når I kommer hjem.

9. Nyd naturen på alle tænkelige måder

Gå på opdagelse. Se solen stå op. Kast jer ud i bølgen blå. Oplev, hvordan naturens egne vidundere kan være en lige så stor oplevelse som mange af dem, vi betaler for. Og hvis du er en af dem, der har en trang til at købe en souvenir, hver gang, du oplever noget – så tænk, at smukke sten og andre skatte fra skov og strand også kan bringe gode ferieminder med hjem.

Naturstyrelsen har samlet 100 familievenlige vandreruter.

10. Spis naturen

Gå på opdagelse i naturen efter spiselige planter (husk at tjekke grundigt, at de ikke er giftige. Du kan bl.a. læse om giftige planter på Naturstyrelsens hjemmeside). Tænd op i et bål og nyd, hvordan det giver ro og en god fornemmelse at give sig tid til at følge processen fra jord til bord.

Find inspiration til at sanke i naturen.

Oplev Danmark langsomt

Find miljøvenlige campingpladser

Se alle resultater