Efterårscamping med sanketure i naturen

Gå på opdagelse i naturen og brug de vilde råvarer i din madlavning, når du er på campingtur i efteråret. Få gode råd  til at samle naturens egne råvarer.

Du har garanteret allerede prøvet at sanke før – men måske ikke tænkt over, at det var det, du gjorde. Du har gjort det, når du har plukket brombær langs kanten af skoven, fundet hyben i klitterne ved stranden eller høstet hyldeblomster om foråret på en afsides vej.

Naturen bugner af lækkerier, som man kan hygge sig med at finde og samle, når du er ude for at opleve den smukke danske natur. Når du er på camping, har du ofte naturen lige uden for døren, hvor det er oplagt at gøre gåture i området til en opdagelse af, hvad du kan samle og spise af årstidens frugt og grønt fra naturen. Efterfølgende kan du bringe turens høst med hjem til campingvognen, hytten eller bålpladsen på campingpladsen og krydre din aftensmad med dine fund, bruge dem som en lækker snack, eller hvis du har pladsen i campingvognen – til at sylte og gemme som et hyggeligt minde om ferien.

Vi har samlet nogle gode råd til dig, der har lyst til at prøve kræfter med at sanke, når du er på camping, og vi har talt med Mikkel-Lau Mikkelsen, som er projektleder af hjemmesiden og appen VILD MAD, som formidler og inspirerer til at bruge naturens egne vilde råvarer i madlavningen. Her er hans tre sikre bud på, hvad du kan finde i naturen i slutningen af september og oktober, og som du kan bruge i din madlavning, når du er afsted på camping.

3 sikre fund i efteråret

Gode råd og god opførsel

Hvis du har fået lyst til at bruge naturen til at sanke årstidens råvarer i, er her nogle gode råd, du skal være opmærksom på, inden du tager afsted. For hvordan er reglerne, og hvad skal man være opmærksom på, når man pakker rygsækken og tager ud i den danske natur for at sanke:

Hvor må man samle?

Som hovedregel må du samle overalt i skoven i offentligt ejede skove.
I private skove må du kun tage det med, du kan nå fra vej og sti.


Hvad må man samle?

Bær, svampe, nødder og frugt må i begrænset omfang samles til privat brug overalt i statens skove og naturområder. I gamle dage sagde man, at man måtte indsamle den mængde, der kan være i en hat. I dag skriver Miljø- og fødevarestyrelsen, at man som tommelfingerregel må samle den mængde, der kan være i en bærepose.
Kilde: Miljø og fødevareministeriet 


Pas på naturen

Når du sanker i naturen, skal du altid passe godt på naturen. Undgå at ødelægge planter og bevoksning og riv aldrig planter op med rod. Tag hensyn til dyrelivet og tag altid kun det, du har brug for.
Tænk samtidig på, at der også kommer andre efter dig, som kan have glæde af at sanke i naturen – så efterlad lidt til dem også.


Pas på dig selv

Inden du går i gang, er det altid en god idé at planlægge, hvad du kan finde og hvor, du bedst kan finde det. Du skal altid være opmærksom på, at der findes giftige planter, svampe osv. i den danske natur, og at du derfor altid skal tjekke med en reference, at det, du finder, er spiseligt, og at det ikke kan forveksles med giftige planter, bær og svampe. Brug derfor altid tid på at undersøge det, du finder. Hvis du bliver i tvivl, så lad være med at spise det.


Få mere viden og god inspiration

På hjemmesiden og appen VILD MAD kan du finde en masse tips til, hvad du kan finde af urter, bær, frugt m.m. i de forskellige typer af landskaber i Danmark – på de forskellige årstider. Samtidig kan du finde inspiration til lækker mad med dine fund samt gode råd i forhold til, hvad du skal være opmærksom på, når du samler i naturen.

Hvordan skal du holde efterårsferie?