Tag på eventyr i Danmark med børn

Bestig et bjerg. Oplev en ørken. Far vild i en urskov eller tag på skattejagt ved skumringstid. Du behøver ikke rejse om på den anden side af jorden for at opleve vilde eventyr - Danmark har det meste. Find inspiration til, hvordan du sammen med dine børn kan gå på eventyr i den danske natur.

Set med små øjne behøver et bjerg ikke være to km højt. En ørken behøver ikke være 50 grader varm og strække sig over flere 1000 kilometer. Et skattefund behøver ikke være af det pureste guld. Faktisk kan en bakke som Himmelbjerget, sandklitter på heden eller en tur med en ravlygte i mørke være lige så meget et eventyr - som ”den ægte vare”. Hvis ellers I forstår at lege med, pakke turen ind i fortællinger og slippe fantasien løs.

Vi har samlet en række idéer til, hvordan du kan grave eventyrene frem af den danske muld og give dine børn nogle oplevelser, som ikke koster en krone, og som ligger lige uden for døren eller på vejen, når du drager ud på camping i det danske ferieland.

Dreng står og nyder sol nedgangen i vandet
Danmark er fuld af eventyr
pige løber i klitterne

Bjergbestigning

Godt nok siges det, at Danmark er et fladt land. Men Danmark bugter sig som bekendt også i bakke og dal. Og nogle bakker kræver mere end almindeligt udstyr at bestige. Tænk bare på Yding Skovhøj i Jylland, Rytterknægten på Bornholm, Møns Klint eller de Sydfynske Alper. Her er det på sin plads at forberede turen med en godt pakket rygsæk, så man undervejs kan finde benzin frem til de små trætte ben. For en ægte bjergbestiger må endelig ikke gå sukkerkold. En god kikkert, til at nyde udsigten og til at skue de tilbagelagte strækninger med, er også uundværlig.  Og glem så endelig ikke at finde en god vandrestav, inden opstigningen begynder. Når toppen er nået, er det vigtigt med et billede af hele familien, der sammen klarede turen til toppen – som et evigt minde om den store bedrift.

Find inspiration til, hvor i Danmark du finder de højeste bjerge lige her 
eller find yderligere inspiration til bjergbestigning i Danmark hos Friluftsrådet

Ørkenvandring

Geologer vil nok ryste på hovedet – for nej, der findes ikke ægte ørkener i Danmark. Men der findes noget, der minder om. Med sand så langt øjet rækker, med vindens mønstre aftegnet i overfladen og med sandkorn, der fyger afsted. Og nogle steder også med mulighed for at støde på en ægte slange!

Det tætteste, man kommer en ægte ørken i Danmark, er Råbjerg Mile i Nordjylland og Ørkenen på Anholt. Her er der god basis for at give børnene en oplevelse af at stride sig gennem de store bunker af sand, at hoppe ned fra klitterne og rulle sig i den kæmpestore sandkasse. Men også andre steder i Danmark er det muligt at give den gas som ørkenvandrere. Flere steder på de danske heder er det muligt at finde indlandsklitter, som fx på Vind Hede, Skovbjerg Bakkeø og Randbøldal hede. Ud af det blå ligger her store sandbanker og klitter, der tårner sig op i det flade, øde hedelandskab. Her kan en smuk tur ud i hedelandskabet kombineres med en søgen efter de store sandbanker og med en jagt efter landskabets særlige insekter, planter - og hugorme, som man ikke skal komme for tæt på.

Så må vi endelig heller ikke glemme de mange smukke og imponerende klitlandskaber, der findes langs de danske kyster. Her kan man hurtigt og enkelt tage en smuttur i ørkenen og vandre gennem bakkerne, mens solen bager. Eller øve udspring, klatrefærdigheder og trille sig til røde kinder og tidlig sengetid. Klitter er også geniale til en rutsjetur for dem, der længes efter snebeklædte kælkebakker.

Husk så, at uanset hvor i Danmark, du tager børnene med på ørkenvandring, så glem ikke vanddunken. Det er fatalt for en ørkenvandrer at glemme. Hold jer sammen. Tag jer i agt for de mange krybdyr, der lurer. Husk for alt i verden et tørklæde for næse og mund, der beskytter jer mod sandstorm.

Gå på jagt i urskoven

Engang var Danmark dækket af skov, og mange af de dyr, der lever i Danmark i dag, er stadig knyttet til skoven. Det tætteste, vi kommer på urskov i Danmark i dag, er den ca. 7000 år gamle Suserup Skov på Sjælland. Her har skoven ligget uberørt siden 1920 og når du bevæger dig gennem skoven, skal du klatre over 400 år gamle væltede træer, kringle sig under grene og kviste og sno dig for at komme rundt.

Men der findes også flere andre steder i landet, hvor bøgen stadig spejler sin top i bølgen blå, og hvor træerne får lov til at så sig selv. Steder hvor gamle træer får lov til at fælde sig selv, når de ikke kan længere og forvandler sig til træruiner.
Det er nemt at blive opslugt af skovens mysterier, lyde, lugte og små mikrouniverser.

Find forstørrelsesglas, insektnet og gummistøvler frem. Kryb jer gennem Danmarks mange smukke skove og gå på jagt efter alle de dyr og insekter, der gemmer sig under barken, under knækkede grene og i de mange huller i skrænterne eller under træernes rødder. Giv jer tid til at lytte og opdage og husk så, at man også godt må fare lidt vildt.

Skattejagt

Skattejagten er et af de eventyr, der for alvor kan få både små og store eventyrere op af stolene. Godt nok er det virkelig sjældent, at der dukker guld op af jorden i Danmark.  Men skatte kan have mange former, farver, udtryk og historier – og selv de mindste fund kan blive fulde af magi.

Mange steder i Danmark er det muligt at finde millioner af år gamle fossiler. Fossilerne giver os et glimt tilbage til fortiden og samtidig en smuk og unik genstand, som du kan tage med hjem som et minde fra ferien.
Gå på jagt efter forstenede søpindsvin, havdyr og andre organismer. Blandt de mest populære steder at gå på fossiljagt er Møns Klint, Faxe kalkbrud, Fur og Gram Lergrav. Men du kan også finde fossiler mange andre steder rundt om i landet og langs de danske kyster.

Er du eller børnene mere til det, der glimter og ligner guld, så kan en tusmørketur med en ravlygte også noget. Eller en tur langs stranden efter en af efterårets storme.

 

Geo Catching

Skattejagt kan foregå på mange måder, og det behøver ikke nødvendigvis være naturens egne skatte, der udgør fundet! Med Geocaching kan du i stedet nyde naturen og de smukke omgivelser gennem landskabet og ved hjælp af en GPS-modtager  – f.eks. din mobiltelefon-  finde "skatte" i naturen. Skattene består af forskellige former for genstande, en blyant og en logbog, som andre personer har placeret rundt om i landet og efterfølgende offentliggjort koordinator og beskrivelse af stedet på geocaching.com. Når du har fundet en skat, tager du nogle af tingene, skriver i logbogen og lægger nogle nye/andre ting, til de næste skattejægere, der kommer forbi. Efterfølgende logger du dit besøg på websitet, så andre kan se, du har været der.

Dødemandsvandring

Gravhøjene popper op over alt i landskabet, som små jordbunker, der umotiveret bryder plovfurerne på markerne eller en ellers flad eng. Faktisk er der ikke mindre en 86.000 registrerede gravhøje fra oldtiden fordelt i hele Danmark – fra den tidlige bondestenalder til den sene vikingetid. Tilsammen minder de os om vores forfædre og om de liv, der er levet for mange år siden i Danmark.
I dag er alle gravhøje fredede og umiddelbart ikke særligt eventyrlige, som de ligger der. Men med den rette historiefortælling kan en vandring ud i landskabet på jagt efter dødemandsbakker godt sætte gang i fantasien.
Hvis du har større børn med, der godt kan klare lidt uhygge, kan I gå aftenen i mørket med lommelygter. Om ikke andet kan I bruge turen hen til campingpladsen på at lave en konkurrence om hvem, der kan finde flest gravhøje - hvem vinder?

Fortidsmindguide.dk finder du Danmarks største guide til fredede fortidsminder. Her kan du finde frem til offentligt tilgængelige og seværdige fortidsminder i Danmark, og samtidig kan du læse historien om de enkelte fortidsminder og gravhøje.

Bioblitz

De fleste kender mælkebøtten, solsorten og bænkebideren. Men hvad er alle de andre blomster, planter, dyr og insekter for nogen? BioBlitz er en lærerig aktivitet for alle aldre. Bevæbnet med en app på mobilen, eller en bog om de forskellige arter og muligvis et forstørrelsesglas, er det bare afsted på jagt efter biodiversitet.

Hvor mange forskellige planter, biller eller svampe kan du finde på en helt almindelig gåtur? Der er så meget liv med flotte farver, interessante former og sjove navne lige rundt om benene på os, som gerne lader sig nærstudere. Prøv at flytte fokus fra udsigten eller stien og zoom helt ind på grøftekanten, træstubben, stendyngen eller blomsterbedet: Så skal du bare se løjer!

Er du nybegynder udi biodiversitet, er det en god ide at starte med en app med billedgenkendelse, f.eks. Seek by Inaturalist. Via kameraet i din telefon kan den blandt andet fortælle dig hvad det er for en fisk, fugl eller frø, du kigger på. App’en samler dine observationer, belønner dig med mærker og kan forsyne dig med mere information om det, du har opdaget.

En lille advarsel: Bioblitz kan være vanedannende, så det er en god ide at få hele familien med på ideen. Ellers bliver du hurtigt stemplet som den langsomste snegl i skoven, fordi de andre slet ikke får øje på de samme biodiversitetsjuveler som dig.

Traditionelt er en BioBlitz et event, der handler om at finde og identificere så mange dyre- og plantearter som muligt i et bestemt område i et fast tidsrum. Men er du på camping, så bestemmer du jo heldigvis helt selv over tiden. Lad dig endelig ikke begrænse og sæt dit eget tempo.