Oplev Sjælland og øerne

Sjælland og sydhavsøerne Møn og Lolland-Falster er stor i slaget. Her er slotte, storbyliv og betagende natur.

Sjælland og sydhavsøerne Møn og Lolland-Falster ligger mellem Østersøen og Kattegat; nærmest som sten i bækken, der spærrer for den frie gennemstrømning mellem de to havområder. Landskabsmæssigt spænder disse øer vidt, lige fra de bakkede skov- og sørige områder i Nordsjælland til de flade vidder på Lolland.

Danmarks største sø

Mellem skove og bølgende marker i Nordsjælland ligger Arresø, Danmarks største sø, og Esrum Sø, landets vandrigeste sø. I århundreder har dette landskab været de danske kongers foretrukne sommeropholdssted, og derfor finder man også nogle af vores flotteste slotte her, som Frederiksborg Slot og Fredensborg.

København er ikke bare Danmarks dynamiske hovedstad, men også regeringsby og kongelig residensby. I byens centrum er der masser af forretninger, seværdigheder og kulturelle tilbud. For børnefamilier kan et besøg i Zoologisk Have, på Nationalmuseet, i Den Blå Planet eller en tur med naturvejlederen på Kalvebod Fælled anbefales.

Smukke herregårde

Landskabet på det øvrige Sjælland er utrolig varieret med blide fjordkyster, markante bakker og frodige skove. Her er hyggelige købstæder, som Skælskør og Store Heddinge, og smukke herregårde, som Lerchenborg og Gavnø. Egnen mellem Sorø og Ringsted er fyldt med kulturminder. Besøg Bjernede Kirke, Sjællands eneste rundkirke.

Historiens vingesus mærkes også i landskabet omkring vikingebopladsen ved Lejre og ikke mindst i det levende museum, Sagnlandet Lejre. Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm er en tidslomme med fungerende sporvogne, mens Vestsjællands Veterantog kører med en svimlende fart af 60-70 km i timen gennem landskabet.

Købstaden Præstø

Den sjællandske sydkyst er en enestående såkaldt dobbeltkyst, hvor fjorde og nor er afspærret fra havet af øer, odder og halvøer. Det er også på Sydsjælland, at Susåen snor og bugter sig. Købstaden Præstø er som taget ud af en gammel dansk film, men besøg også Køng i nærheden, en smuk, gammel fabrikslandsby.

Møn og Lolland-Falster

Møn og Lolland-Falster er en landsdel med rigtig mange vige, bugter og odder. Nogle af landets højeste bakker findes her, men her er også store, flade, inddæmmede områder, som ligger under havets overflade. Møns Klint og Maribosøerne er blandt de store naturseværdigheder. Det smukke og afvekslende landskab rummer også hyggelige købstæder, idylliske fiskerlejer, smukke herregårde og kirker med flotte kalkmalerier. Elsker man eksotiske dyr, er det Knuthenborg Safaripark på Lolland og Krokodille Zoo på Falster, man skal besøge.

Find flere informationer om Nordsjælland

Find flere informationer om Midt- og Vestsjælland

Børn på stranden ved Møns klint

Foto: Niclas Jessen

Nyhavn i København med faverige huse og vand

Foto: Kim Wyon

Tisvildeleje strand med farvevrige badehuse

Foto: ©Daniel Overbeck Visitnordsjælland

Børn foran slot på Sjælland

10 oplevelser på Sjælland og øerne

  • Lystfiskeri ved Kronborg efter havørred og hornfisk
  • Vandretur langs Mølleåen med madkurv
  • Udfordrende træklatring i Holbæk Klatrepark
  • En 20 km lang cykeltur langs Køge Å
  • Kanosejlads på Suså og Tystrup-Bavelse Søerne
  • Besøg Gerlev Legepark ved Slagelse og prøv fortidens lege og sportsgrene
  • En cykel- eller vandretur på Fodsporet i Sydsjælland 
  • Andretur og kig efter vandrefalk på Møns Klint
  • Kajaksejlads i det sydsjællandske øhav
  • Bådtur på Nakskov Fjord til Enehøje og Albuen

Find flere informationer om Nordsjælland

Find flere informationer om Midt- og Vestsjælland

Find flere informationer om Sydsjælland, Møn og Lolland-Falster

Find flere informationer om København

Planlæg ferien med unikke oplevelser

Kom i bryggerens fodspor eller hvad med bådfart på Esrum Sø?

Noget af det, der gør ferien helt speciel, er de oplevelser, der skiller sig ud og bliver til ferieminder. I samarbejde med GoTour har vi gjort det let for dig at finde, planlægge og booke en række unikke og anderledes ferieoplevelser, der hvor du skal hen.

Gå på opdagelse i de udvalgte oplevelser og planlæg en ferie, du aldrig glemmer.

Find campingpladser på Sjælland og øerne

Se alle resultater

Find oplevelser og attraktioner på Sjælland og øerne

;