Oplev Vestjylland

Bliv blæst omkuld af den fascinerende vestjyske natur og oplev de hyggelige fiskebyer og de mange museer, der formidler områdets historie og liv.

Store vidder, et barsk klima og lange, lige veje kendetegner landets vestligste landsdel. Kombinationen af hedesletter og flade bakkeøer giver det store udsyn. Vestkystens lange, lige kystlinje brydes først ved Blåvands Huk og slutter i halvøen Skallingen og vadehavsøen Fanø. De vestjyske fjordlandskaber tiltrækker til tider enorme mængder af fugle, og skovene består af nåletræer blandet med åbne lyngheder.

Hør kronhjortene brøle

Danmarks største pattedyr, krondyret, har indtaget Vestjylland efterhånden som plantagerne er vokset til, og nu har området landets største bestand. Man kan tage på kronhjortebrøl-ture med naturvejledere, men også selv opleve dem, bl.a. ved Filsø og Grærup Langsø, syd for Henne Strand.
Vestjylland har også nogle af landets største åer, der alle løber vestpå. Storå løber ud i Felsted Kog, sydenden af Nissum Fjord. Skjern Å løber ud i Ringkøbing Fjord og Varde Å løber ud i Ho Bugt. I alle disse vandløb er det tilladt at sejle i kano og kajak, og mulighederne for fiskeri er rigtig gode. Især Skjern Å er et eldorado for lystfiskere, der her kan få laks på krogen.

Besøg gamle landsbyer og herregårde

De gamle landsbyer og de få herregårde ligger på de mere frugtbare jorder omkring fjorde og åer. Her har man også placeret købstæderne, bortset fra Herning, der opstod på grund af tekstilindustrien. Lemvig, Ringkøbing og Varde er blandt de mest idylliske købstæder i det vestjyske med gamle huse og skæve gader. Her er også flere stationsbyer, som Vemb, Grindsted og Ølgod, foruden skipperbyerne Nordby og Sønderho på Fanø.

En del af Vestkystens mange tyske bunkers fra anden verdenskrig er ved at skride i havet, mens andre allerede ligger begravet ude i havet. I Thyborøn og ved Søndervig kan et par mindre bunkers besøges, og den store Tirpitz-stilling ved Blåvand er en del af Varde Museum.

Besøg museer

Langs Vestkysten ligger der også flere interessante museer med forbindelse til havet og fiskeri. I Thyborøn ligger det forunderlige Sneglehus, Kystcentret Thyborøn og JyllandsAkvariet. Historien om de mange skibbrud langs Vestkysten fortælles på Strandingsmuseet St. George i Thorsminde, mens Fiskeriets Hus i Hvide Sande beretter om fiskeriets historie. I Oksbøl ligger Danmarks Ravmuseum med flotte kunstgenstande og insekter i rav.

far og barn vindsurfer ved Vesterhavet

Foto: Niclas Jessen

Far og barn på opdagelse ved Vadehavet

Foto: Niclas Jessen

Hvide Sande Fyr

Foto: Niclas Jessen

Bliv blæst igennem af oplevelser

10 aktiviteter i Vestjylland

1. Molefiskeri efter fladfisk, makrel og gråhaj på Harboøre Tange

Hvis du er vild med at fiske, bør du klart slå et smut forbi Harboøre Tange i Vestjylland! Her finder du Danmarks nok bedste molefiskeri, hvor du kan fiske efter fladfisk, makrel og gråhaj. På Haboøre Tange kan du langs kysten fiske fra både selve kysten og fra høfterne, du finder langs kysten. Tag dine børn med, og giv dem en anderledes og rolig ferieoplevelse. Læs mere om fiskeri fra Harboøre Tange.

2. Vindsurfing og kitesurfing i Nissum Fjord

Synes du at vindsurfing og kitesurfing er fedt, og kunne du godt tænke dig at tage på ferie i et område, hvor dette er muligt? Så er Nissum Fjord et besøg værd for dig og din familie! Er du ikke inkarneret vind- eller kitesurfer, er det også muligt at tage kurser, så du på tryg og sikker møde kan udforske de danske farvande. Pak bilen, og tag på fed ferie i Nissum Fjord!

3. Bæversafari i Klosterhede Plantage

Er du fascineret af naturen og dens dyr? Så skal du besøge Klosterheden Plantage! Siden 1999 har bævere holdt til i Klosterheden Plantage. Seks bæverfamilier blev sat ud og har siden 1999 formeret sig til omkring 200 individer omkring søer og vandløb ved Klosterheden. Ønsker du en guidet tur på "bæversafari", afholder Naturstyrelsen guidede bæverturer. Læs mere om bæversafari.

4. Cykeltur i klitlandskabet mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord

Smuk natur finder du også Jylland - der er ingen grund til at tage sydpå, hvis vejret er godt i Danmark! Er du til sand, strand og klitlandskab, skal du klart slå et smut forbi den danske vestkyst. Især de lækre cykelruter mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord er værd at begive sig ud på. Cykelruterne er afmærkede og nemme at følge. Læs mere om cykeltur mellem Vesterhavet og Ringkøbing.

5. Sildefiskeri ved Slusen i Hvide Sande i forårsmånederne med fangstgaranti!

Ønsker du at begive dig ud på sildefiskeri, skal du tage til Slusen i Hvide Sande i forårsmånederne! I mart-april kommer sildene til Hvide Sande, og størstedelen bliver fanget i det, der kaldes "Slusen". Mange lystfiskere tager til Hvide Sande for at fange sild - derfor kan der til tider være helt fyldt ved Slusen. Det er derfor en god idé nøje at planlægge, hvornår du vil fange sild! Læs mere om sildefiskeri ved Slusen.

6. Vandretur ad trampestier og via trækfærger ved Skjern Å med udsigt til fugle og vilde heste

Er du til vandreture, smuk natur og vilde dyr - så er områderne omkring Skjern Å lige noget for dig! Skjern Å er den mest vandrige å i Danmark, og den omkringliggende natur er pragtfuld. Vandreture i Skjern i Vestjylland er for hele familien, og der er både korte og længere ture. På turen vil du blandt andet få mulighed for at opleve vilde heste og flotte fugle! Læs mere om vandreture ved Skjern Å.

7. Badeferie ved Vesterhavet i Søndervig, Henne Strand, Blåvand eller Fanø

Der er rig mulighed for at nyde de gode badestrande langs vestkysten. Hop i bølgen blå. Lad dig fascinere at det smukke klitlandskab og stik fødderne i det fineste hvide sand.

8. Tag på ravjagt ved Blåvands Huk, især efter uvejr

Rav er Nordens guld. Gå på jagt langs kysten og giv dig tid til at løfte tang og andre ting, der skyller op på stranden - måske du er heldig at finde et stykke rav.

9. Hesteridning og drageflyvning på Fanø

Oplev Fanø på ryggen af en hest. Fanø Rundridning kan tilbyde ridning for både nybegyndere og øvede rytter.

Hvis du er mere til drageflyvning, kan du fange en god vind og prøve kræfter med drageflyning.

Planlæg ferien med unikke oplevelser

Guidede sejlture langs de danske kyster, prøv faldskærmsudspring eller hvad med en trækketur på islandske heste?

Noget af det, der gør ferien helt speciel, er de oplevelser, der skiller sig ud og bliver til ferieminder. I samarbejde med GoTour har vi gjort det let for dig at finde, planlægge og booke en række unikke og anderledes ferieoplevelser, der hvor du skal hen.

Gå på opdagelse i de udvalgte oplevelser og planlæg en ferie, du aldrig glemmer.

Find campingpladser i Vestjylland

Se alle resultater

Find oplevelser og attraktioner i Vestjylland

;