Oplev Vestjylland

Bliv blæst omkuld af den fascinerende vestjyske natur og oplev de hyggelige fiskebyer og de mange museer, der formidler områdets historie og liv.

Store vidder, et barsk klima og lange, lige veje kendetegner vores vestligste landsdel. Kombinationen af hedesletter og flade bakkeøer giver det store udsyn. Vestkystens lange, lige kystlinje brydes først ved Blåvands Huk og slutter i halvøen Skallingen og vadehavsøen Fanø. De vestjyske fjordlandskaber tiltrækker til tider enorme mængder af fugle, og skovene består af nåletræer blandet med åbne lyngheder.

Hør kronhjortene brøle

Danmarks største fritlevende pattedyr, krondyret, har indtaget Vestjylland efterhånden som plantagerne er vokset til, og nu har området landets største bestand. Du kan tage på kronhjortebrøl-ture med områdets naturvejledere, eller opleve dem selv.
Du kan opleve de flotte kronhjorte ved, bl.a. ved Filsø og Grærup Langsø, syd for Henne Strand.

Oplev landets største åer

Vestjylland har nogle af landets største åer, der alle løber vestpå. Storå løber ud i Felsted Kog, som er sydenden af Nissum Fjord. Skjern Å løber ud i Ringkøbing Fjord og Varde Å løber ud i Ho Bugt. I alle disse vandløb er det tilladt at sejle i kano og kajak, og der er gode muligheder for fiskeri. Især Skjern Å er et eldorado for lystfiskere, her har du mulighed for at få en laks på krogen.
Husk at det ikke er tilladt at fiske uden gyldigt fisketegn i danske søer, åer og kyster. 

Se udvalget af campingpladser i Vestjylland

Børn ved strand

Foto: Thomas Høyrup Christensen

Bunker Houvig Denmark

Foto: Thomas Høyrup Christensen

Kvinder surfer

Foto: Rikke Kjær Poulsen

Bliv blæst igennem af oplevelser

Besøg gamle landsbyer og herregårde

De gamle landsbyer og de få herregårde ligger på de mere frugtbare jorder omkring fjorde og åer. Her blev købstæderne i sin tid også placeret. Herning opstod dog på baggrund af tekstilindustrien.
Lemvig, Ringkøbing og Varde er blandt de mest idylliske købstæder i det vestjyske med gamle huse og skæve gader. Her er også flere stationsbyer, som Vemb og Ølgod foruden skipperbyerne Nordby og Sønderho på Fanø.

Besøg museer

Du kan besøge mange attraktioner i Vestjylland. Langs Vestkysten ligger der flere interessante museer med forbindelse til havet og fiskeri. I Thyborøn ligger det forunderlige Sneglehus, Kystcentret Thyborøn og JyllandsAkvariet. Historien om de mange skibbrud langs Vestkysten fortælles på Strandingsmuseet St. George i Thorsminde, mens Fiskeriets Hus i Hvide Sande beretter om fiskeriets historie. I Oksbøl ligger Danmarks Ravmuseum med flotte kunstgenstande og insekter i rav.
Langs Vestkysten er det også muligt at opleve tyske bunkere fra Anden Verdenskrig, hvor nogle af dem er ved at glide ud i havet. I Thyborøn og ved Søndervig er det muligt at opleve et par mindre bunkers, samt den store Tirpitz-stilling militærmuseum ved Blåvand, som er en del af Varde Museum.

 

Tag på ferie i Vestjylland og blive blæst igennem ved Vesterhavet. Hør krondyrene brøle eller se bunkerne fra Anden Verdenskrig.

Find campingpladser i Vestjylland

Se alle resultater

10 aktiviteter i Vestjylland

1. Molefiskeri efter fladfisk, makrel og gråhaj på Harboøre Tange

Hvis du er vild med at fiske, bør du klart slå et smut forbi Harboøre Tange i Vestjylland. Her finder du Danmarks nok bedste molefiskeri, hvor du kan fiske efter fladfisk, makrel og gråhaj. På Haboøre Tange kan du langs kysten fiske fra både selve kysten og fra høfterne, du finder langs kysten. Tag dine børn med, og giv dem en anderledes og rolig ferieoplevelse. Læs mere om fiskeri fra Harboøre Tange.

2. Vindsurfing og kitesurfing i Nissum Fjord

Synes du at vindsurfing og kitesurfing er fedt, og kunne du godt tænke dig at tage på ferie i et område, hvor dette er muligt? Så er Nissum Fjord et besøg værd for dig og din familie! Er du ikke inkarneret vind- eller kitesurfer, er det også muligt at tage kurser, så du på tryg og sikker møde kan udforske de danske farvande. Pak bilen, og tag på fed ferie i Nissum Fjord.

3. Bæversafari i Klosterhede Plantage

Er du fascineret af naturen og dens dyr? Så skal du besøge Klosterheden Plantage! Siden 1999 har bævere holdt til i Klosterheden Plantage. Seks bæverfamilier blev sat ud og har siden 1999 formeret sig til omkring 200 individer omkring søer og vandløb ved Klosterheden. Ønsker du en guidet tur på "bæversafari", afholder Naturstyrelsen guidede bæverturer. Læs mere om bæversafari.

4. Cykeltur i klitlandskabet mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord

Smuk natur finder du også Jylland - der er ingen grund til at tage sydpå, hvis vejret er godt i Danmark! Er du til sand, strand og klitlandskab, skal du klart slå et smut forbi den danske vestkyst. Især de lækre cykelruter mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord er værd at begive sig ud på. Cykelruterne er afmærkede og nemme at følge. Læs mere om cykeltur mellem Vesterhavet og Ringkøbing.

5. Sildefiskeri ved Slusen i Hvide Sande i forårsmånederne med fangstgaranti!

Ønsker du at begive dig ud på sildefiskeri, skal du tage til Slusen i Hvide Sande i forårsmånederne! I mart-april kommer sildene til Hvide Sande, og størstedelen bliver fanget i det, der kaldes "Slusen". Mange lystfiskere tager til Hvide Sande for at fange sild - derfor kan der til tider være helt fyldt ved Slusen. Det er derfor en god idé nøje at planlægge, hvornår du vil fange sild! Læs mere om sildefiskeri ved Slusen.

6. Vandretur ad trampestier og via trækfærger ved Skjern Å med udsigt til fugle og vilde heste

Er du til vandreture, smuk natur og vilde dyr - så er områderne omkring Skjern Å lige noget for dig! Skjern Å er den mest vandrige å i Danmark, og den omkringliggende natur er pragtfuld. Vandreture i Skjern i Vestjylland er for hele familien, og der er både korte og længere ture. På turen vil du blandt andet få mulighed for at opleve vilde heste og flotte fugle! Læs mere om vandreture ved Skjern Å.

7. Badeferie ved Vesterhavet i Søndervig, Henne Strand, Blåvand eller Fanø

Der er rig mulighed for at nyde de gode badestrande langs vestkysten. Hop i bølgen blå. Lad dig fascinere at det smukke klitlandskab og stik fødderne i det fineste hvide sand.

8. Tag på ravjagt ved Blåvands Huk, især efter uvejr

Rav er Nordens guld. Gå på jagt langs kysten og giv dig tid til at løfte tang og andre ting, der skyller op på stranden - måske du er heldig at finde et stykke rav.

9. Hesteridning og drageflyvning på Fanø

Oplev Fanø på ryggen af en hest. Fanø Rundridning kan tilbyde ridning for både nybegyndere og øvede rytter.

Hvis du er mere til drageflyvning, kan du fange en god vind og prøve kræfter med drageflyning.

10. Tirpitz-stilligen militærhistorisk museum

Tirpitz-stillingen er en del af Varde museum. Den rummer Atlantvolden, som var en del af et tysk kystbefæstningsanlæg, der blev opført langs de nord- og vesteuropæiske kyster under Anden Verdenskrig. Du har mulighed for at komme ind og opleve selve Tirpitz bunkeren. 
Derudover byder museet også på en udstilling om livet på vestkysten og en stor ravsamling.

Find oplevelser og attraktioner i Vestjylland