Oplev Østjylland

Med store byer, varieret natur og historiens vingesus byder Østjylland på et væld af oplevelser for både store og små.

Mod øst skyder Jylland sin næse, Djursland, ud i Kattegat, og mens den nordlige del er én stor kridtklump, består den sydlige del af talrige bugter og vige. Det afvekslende landskab rummer nogle af landets største stendysser, interessante kirker med forunderlige kalkmalerier, flotte herregårde og hyggelige byer. Den gamle købstad Ebeltoft er en unik blanding af idylliske gader, havnemiljø og strandliv.

Danmarks højeste punkter

Naturmæssigt er Søhøjlandet omkring Silkeborg landets mest sørige, og her finder man også landets højeste punkter omkring Ejer Bjerge. En tur med hjuldamperen Hjejlen på Gudenåen og en tur på Himmelbjerget er oplevelser, man ikke må gå glip af. På Aqua Akvarium & Dyrepark møder man sjove oddere og vaskebjørne, og børn vil elske parkens unikke vandlegeplads.

Nærkontakt med vand og den energi, man kan udvinde af det, kan man også få ved et besøg på Energimuseet ved Tange Sø ved Bjerringbro. Skulle man få lyst til en lille sviptur til de varme lande, så er det Randers Regnskov man skal besøge, mens man på Moesgaard Museum ved Aarhus kan rejse en spændende tur tilbage til fortidens Danmark. På Clausholm Slot opleves barokken for fuld udblæsning, og på Gammel Estrup skal man vare sig for et besøg i det dødsensfarlige, grønne tårnværelse.

Fjorde og skove

De bredmundede Horsens og Vejle Fjorde skærer sig smukt og harmonisk ind i landet og rummer smukke naturområder. Ikke mindst kystskovene ved Vejle Fjord er fine steder til stille vandreture. Ud for den østjyske kyst ligger småøerne Endelave og Tunø og den store ferieø Samsø.

Inde i landet fødes Skjern Å og Gudenåen i en og samme dal, men løber ud i henholdsvis Kattegat og Vesterhavet. Fra Tørring kan man i kano sejle med strømmen til Silkeborg eller videre forbi Tangeværket og Randers. Fra Silkeborg til Randers kan man også vandre ad den gamle pramdragersti.

Hærvejen

Ned gennem Østjylland findes stadig rester af Hærvejen, der begyndte i Viborg og gik ned sydpå. Den blev oprindelig brugt til kvægtransporter, men er i dag en cykel- og vandresti. Jelling, som var et kongesæde i vikingetiden, rummer flere nationale kulturminder, mens Fredericia fortæller om dansk fæstningshistorie i verdensklasse.
Aarhus var allerede i vikingetiden en betydningsfuld by, mens Skanderborg i middelalderen voksede op omkring et kongeligt slot. Silkeborg blev først købstad, da der i midten af 1800-tallet blev etableret en papirfabrik.

Den uendelige bro.

Foto: Robin Skjoldborg

Aarhus - mennesker på Salling Roof top

Foto: © Photopop - VisitAarhus

Djursland Klint

Foto: ©Jonas Togo

Mærk både suset fra byen og den varierede natur

10 oplevelser i Østjylland

  • Sælsafari og vandreture på Samsø
  • Børnevenlig cykeltur på naturstien fra Horsens til Silkeborg  
  • Havørredfiskeri ved Vejle Fjord
  • Vandretur på Hærvejen, fx ved Gudenåens udspring 
  • Kanosejlads på Gudenåen fra Tørring til Silkeborg
  • Mountainbiketur i Søndre Plantage ved Ebeltoft
  • Kajaksejlads ved Nationalpark Mols Bjerge
  • Børnevenlige sandstrande ved Grenaa og Fjellerup på Norddjursland
  • Lystfiskeri i en flot kulisse ved Sangstrup Klint
  • Vandretur med madkurv til Kalø Slotsruin

 

Få flere oplysninger om Østjylland

Planlæg ferien med unikke oplevelser

Guidede byvandring eller faldskærmsudspring?

Noget af det, der gør ferien helt speciel, er de oplevelser, der skiller sig ud og bliver til ferieminder. I samarbejde med GoTour har vi gjort det let for dig at finde, planlægge og booke en række unikke og anderledes ferieoplevelser, der hvor du skal hen.

Gå på opdagelse i de udvalgte oplevelser og planlæg en ferie, du aldrig glemmer.

Find campingpladser i Østjylland

Se alle resultater

Find oplevelser og attraktioner i Østjylland

;