Oplev Østjylland

Med store byer, varieret natur og historiens vingesus byder Østjylland på et væld af oplevelser for både store og små.

Mod øst skyder Jylland sin næse, Djursland, ud i Kattegat, og mens den nordlige del er én stor kridtklump, består den sydlige del af talrige bugter og vige. Det afvekslende landskab rummer nogle af landets største stendysser, interessante kirker med forunderlige kalkmalerier, flotte herregårde og hyggelige byer. Den gamle købstad Ebeltoft er en unik blanding af idylliske gader, havnemiljø og strandliv.

Danmarks højeste punkter

Naturmæssigt er Søhøjlandet omkring Silkeborg landets mest sørige, og her finder du også landets højeste punkter omkring Ejer Bjerge.
En tur med hjuldamperen Hjejlen på Silkeborgsøerne og en tur på Himmelbjerget er oplevelser, du ikke må gå glip af.

Fjorde og skove

De bredmundede Horsens og Vejle Fjorde skærer sig smukt og harmonisk ind i landet og rummer smukke naturområder. Ikke mindst kystskovene ved Vejle Fjord er fine steder til fredfyldte vandreture. Ud for den østjyske kyst ligger småøerne Endelave og Tunø og den store ferieø Samsø.

Inde i landet fødes Skjern Å og Gudenåen i en og samme dal, men løber ud i henholdsvis Ringkøbing Fjord og Vesterhavet. Fra Tørring er der mulighed for at sejle i kano op af Gudenåen og til Silkeborg eller videre forbi Tangeværket og Randers. Fra Silkeborg til Randers kan man også vandre ad den gamle pramdragersti.

Se udvalget af campingpladser i Østjylland

Den uendelige bro.

Foto: Dennis Borup Jakobsen

Samsø - børn på strand

Foto: Mette Johnsen

Bølgen ved Vejle

Foto: Jakob Vingtoft

Mærk både suset fra byen og den varierede natur

Udforsk Østjylland

Du finder mange attraktioner i Østjylland. I Aqua Akvarium & Dyrepark møder I sjove oddere og vaskebjørne. Parken byder også på en unik vandlegeplads, som især børnene kan boltre sig i.

På Energimuseet ved Tange sø kan du komme helt tæt på energiens historie og gå på opdagelse i 60.000 kvm store udendørsområde, som lægger op til, at små og store pilfingre kan eksperimentere og lege sig til ny viden.
I Randers ligger Regnskov, hvor du kan opleve det dyreliv, der er i de tropiske regnskove. Moesgaard Museum ved Aarhus byder på en spændende rejse tilbage til fortidens Danmark. På Clausholm Slot har du mulighed for at tage tilbage i tiden og opleve barokkens dramatiske og farverige arkitektur og indretning. Hvis du er til myter og spøgelseshistorier, kan du besøge det myteomspændende grønne tårnværelse og på Gammel Estrup.

Kongernes hærvej

Den del af hærvejen, som ligger i Østjylland er kendt som: Kongernes hærvej, da den løber mellem de to gamle kongebyer Viborg og Jelling. I flere århundreder blev de danske konger kronet i Viborg, og i Jelling finder du tydelige levn fra vikingetiden herunder to kongehøje, som kong Harald Blåtand satte over sine forældre Gorm den gamle og Thyra. 
I dag har du også mulighed for at opleve hærvejen, da den er omdannet til en cykel- og vandresti, hvor du opleve den smukke natur, som omgiver ruten

Historiske byer

I Østjylland kan du finde flere historiske byer, som har haft en stor indflydelse på Danmarks historie. En af de mest kendte byer er Jelling, som i vikingetiden var en betydningsfuld by, hvor du i dag kan opleve de to kongehøje og Jellinge Stenen, som Harald Blåtand satte i minde om sine forældre Thyra og Gorm den gamle. Århus var også i vikingetiden en betydningsfuld by.
Fredericia fortæller med sine strategiske lige gader om dansk fæstningshistorie. Silkeborg blev først købstad, da der i midten af 1800-tallet blev etableret en papirfabrik, mens Skanderborg allerede i middelalderen havde en stor betydning for dansk handel.

Tag på ferie i Østjylland og gå i fodsporene på Danmarks gamle konger på kongernes hærvej eller oplev den smukke natur ved Silkeborg søerne.

Find campingpladser i Østjylland

Se alle resultater

10 oplevelser i Østjylland

  • Sælsafari og vandreture på Samsø
  • Børnevenlig cykeltur på naturstien fra Horsens til Silkeborg  
  • Havørredfiskeri ved Vejle Fjord
  • Vandretur på Hærvejen, fx ved Gudenåens udspring 
  • Kanosejlads på Gudenåen fra Tørring til Silkeborg
  • Mountainbiketur i Søndre Plantage ved Ebeltoft
  • Kajaksejlads ved Nationalpark Mols Bjerge
  • Børnevenlige sandstrande ved Grenaa og Fjellerup på Norddjursland
  • Lystfiskeri i en flot kulisse ved Sangstrup Klint
  • Vandretur med madkurv til Kalø Slotsruin

 

Få flere oplysninger om Østjylland

Find oplevelser og attraktioner i Østjylland