Oplev Sønderjylland

Sønderjylland er på alle måder et grænseland. Ingen anden dansk landsdel har haft en så omtumlet historie, der har sat sit præg på både sprog, madskikke og byggestil.

De gamle købstæder, slotsbyer og landsbyer har deres helt egen charme. Der er stor spændvidde i den sønderjyske natur, lige fra det til tider barske Vadehav i vest til de milde østjyske og alsiske landskaber i øst. Sønderjylland indbyder til både stille hyggeferie og aktiviteter.

Kom på sælsafari

Vadehavet og marsklandet er ikke bare flade marskenge, men også sælsafari i sommerhalvåret og sort sol med tusindvis af stære sensommer og efterår. I betragtning af, at Vadehavet udgør et rigt spisekammer for fuglene, er det ikke så underligt, at i tusindvis af ænder, gæs og vadefugle holder til her det meste af året.
Foruden en enestående natur har den vestlige del af Sønderjylland også fantastiske kulturhistoriske seværdigheder som Ribe, Danmarks ældste by, og Tønder, en tidligere søkøbstad. Slotsbyen Møgeltønder skal man bestemt også besøge.

Frugtbart område

Sønderjyllands østkyst er præget af brede, lavvandede fjorde med småøer. Bakkerne inde i landet er beklædt med små og store skove, afløst af åbne marker med masser af stendysser og jættestuer – et vidnesbyrd om, at jorden altid har været frugtbar i dette område.

Aabenraa var oprindelig et fiskerleje, men blev med tiden en betydningsfuld handels- og søfartsby. Haderslev, Gråsten, Sønderborg og Augustenborg er alle vokset op omkring en borg eller et slot. Brødremenighedens Christiansfeld, med honningkagerne og Danmarks eneste kønsopdelte kirkegård, er også spændende at besøge.

Spis kage til

Sønderjylland har en lang række museer og samlinger med aktiviteter for alle i familien. Som Ribe Vikingecenter, der har vikingemarked og bueskydning. Eller hvad med at grave efter fossiler i Gram Lergrav ved museet Naturhistorie og Palæontologi, eller opleve krigen i 1864 ved Dybbøl Banke?

Det overdådige sønderjyske kaffebord med hjemmebag i overflod bør man også unde sig selv at prøve. Et ægte sønderjysk kaffebord skal bestå af mindst syv bløde kager (skærekager, tærter og lagkager) og syv hårde kager (småkager). Følgende steder serverer sønderjysk kaffebord: Dyvig Badehotel, Oldemorstoft, Fruens Vilje, Gram Slot, Krusmølle, Den Gamle Kro i Gråsten, Hohenwarte og Kommandørgården. Det anbefales at bestille i god tid.

Vadehavet i Sønderjylland

Foto: ©Lars Roed

Sønderjysk kaffebord med kage
café i Møgeltønder i Sønderjylland

Foto: Niclas Jessen

Mærk historiens og naturens vingesus

10 oplevelser i Syd- og Sønderjylland

  • Cykeltur langs Vadehavet, som om efteråret kan kombineres med en sort sol-udflugt eller indsamling af østers
  • Vandretur langs Flensborg Fjord og Sønderborg Bugt ad den 74 km lange Gendarmsti
  • Cykeltur på Tunneldalstierne i Haderslev
  • Badning og/eller vandretur på ferieøen Rømø
  • Lystfiskeri ved Varnæs
  • Mountainbiketur i skovene omkring Aabenra
  • Sejltur på de sønderjyske fjorde: Als Fjord, Aabenraa Fjord, Haderslev Fjord
  • Badestrande på Østkysten: Kærneland på Als og Hejsager Strand
  • Børnevenlig cykeltur på Årø (cykler kan lejes på øen)
  • Kajaksejlads på Alssund

 

Find flere informationer om Syd- og Sønderjylland

 

Planlæg ferien med unikke oplevelser

Besøg på bryghuse og destillerier eller hvad med af afprøve et par golf huller?

Noget af det, der gør ferien helt speciel, er de oplevelser, der skiller sig ud og bliver til ferieminder. I samarbejde med GoTour har vi gjort det let for dig at finde, planlægge og booke en række unikke og anderledes ferieoplevelser, der hvor du skal hen.

Gå på opdagelse i de udvalgte oplevelser og planlæg en ferie, du aldrig glemmer.

Find campingpladser i Syd- og Sønderjylland

Se alle resultater

Find oplevelser og attraktioner i Syd- og Sønderjylland

;