Oplev Syd- og Sønderjylland

Sønderjylland er på alle måder et grænseland. Ingen anden dansk landsdel har haft en så omtumlet historie, der har sat sit præg på både sprog, madskikke og byggestil.

De gamle købstæder, slotte og landsbyer har deres helt egen charme. Den sønderjyske natur er afvekslende, lige fra det til tider barske Vadehav i vest til de milde østjyske og alsiske landskaber i øst. Sønderjylland indbyder til både stille hyggeferie og aktiviteter.

Oplev Vadehavet og marsklandets dyreliv

Vadehavet udgør et rigt spisekammer for blandt andet forskellige arter af fugle. Derfor er det ikke så underligt, at ænder, gæs og vadefugle i tusindvis holder til her det meste af året.
Du har også mulighed for at opleve det helt specielle naturfænomen sort sol. Sort Sol kan ses om foråret og efteråret, når store flokke af stære samles i marsken, inden de trækker sydpå. Stærene kommer fra blandt Østersøen og Norge.
Du har også mulighed for at komme på sælsafari og komme helt tæt på de legesyge sæler.
Udover det prægtige dyreliv, er Sønderjyllands østkyst præget af brede, lavvandede fjorde med småøer. Bakkerne inde i landet er beklædt med små og store skove, afløst af åbne marker med masser af stendysser og jættestuer – et vidnesbyrd om, at jorden altid har været frugtbar i dette område.

Se udvalget af campingpladser i Syd- og Sønderjylland

Kvinde trækker cyklen på en strand på Fanø

Foto: Niclas Jessen

Mennesker ved Vadehavet

Foto: Mads Tolstrup

Marsktårnet

Foto: Jacob Lisbygd

Mærk historiens og naturens vingesus

Spis kage til

Du kan ikke besøge Sønderjylland uden at opleve et sønderjysk kaffebord. Et ægte sønderjysk kaffebord skal bestå af mindst syv bløde kager (skærekager, tærter og lagkager) og syv hårde kager (småkager).
Disse steder serverer sønderjysk kaffebord: Dyvig Badehotel, Oldemorstoft, Fruens Vilje, Gram Slot, Krusmølle, Den Gamle Kro i Gråsten, Hohenwarte og Kommandørgården. Vi anbefaler, at du bestiller bord i god tid.

Den sønderjyske historie

Foruden en enestående natur kan du opleve historiske og kulturelle attraktioner i Sønderjylland som Ribe, Danmarks ældste by. Tønder, en tidligere købstad. Smukke Christiansfeld, som er på UNESCO verdensarvsliste. Derudover er slotsbyen Møgeltønder også et besøg værd.
Sønderjylland har en lang række museer og samlinger med aktiviteter for hele familien. Som Ribe Vikingecenter, der har vikingemarked og bueskydning. Eller hvad med at grave efter fossiler i Gram Lergrav ved museet Naturhistorie og Palæontologi? Ved Dybbøl Banke får du et spændende indblik i krigen i 1864.

Tag på ferie i Syd- og Sønderjylland og oplev den helt unikke natur ved vadehavet og marsklandet, eller gå ombord i det sønderjyske kaffebord.

Find campingpladser i Syd- og Sønderjylland

Se alle resultater

10 oplevelser i Syd- og Sønderjylland

  • Cykeltur langs Vadehavet, som om efteråret kan kombineres med en sort sol-udflugt eller indsamling af østers
  • Vandretur langs Flensborg Fjord og Sønderborg Bugt ad den 74 km lange Gendarmsti
  • Cykeltur på Tunneldalstierne i Haderslev
  • Badning og/eller vandretur på ferieøen Rømø
  • Lystfiskeri ved Varnæs
  • Mountainbiketur i skovene omkring Aabenra
  • Sejltur på de sønderjyske fjorde: Als Fjord, Aabenraa Fjord, Haderslev Fjord
  • Badestrande på Østkysten: Kærneland på Als og Hejsager Strand
  • Børnevenlig cykeltur på Årø (cykler kan lejes på øen)
  • Kajaksejlads på Alssund

 

Find flere informationer om Syd- og Sønderjylland

 

Find oplevelser og attraktioner i Syd- og Sønderjylland