Oplev Bornholm

Klippeøen Bornholm er med sin særegne natur, små hyggelige kystbyer og stejle gader et helt unikt sted i Danmark, og hver sommer summer øen af liv.

Bornholm har form som en skæv firkant og er med sine 588 km2 lidt større end Falster. Længere mod nordøst, omkring 18 km fra Gudhjem, ligger den lille øgruppe Ertholmene, der bl.a. består af de gamle forsvarsøer Christiansø og Frederiksø. Det er først og fremmest Bornholms smukke og helt unikke natur, der årligt får over en halv million mennesker til at besøge øen.

I fortidens fodspor

Klippeøen er dog ikke kun dejlig natur, men den rummer også spændende historiske spor. Ikke mindst helleristningernes gådefulde billedverden Madsebakke ved Allinge og de fire rundkirker er værd at kigge nærmere på. Ved Rispebjerg på Sydbornholm er der spor efter et soltempel fra stenalderen og en tilflugtsborg fra jernalderen. De er bestemt også et besøg værd.

Bebyggelsen på øen er i en dansk sammenhæng usædvanlig. Gårdene ligger spredt, egentlige landsbyer findes ikke, og der er heller ingen herregårde på øen. Til gengæld finder du langs kysten en perlerække af idylliske købstæder og fiskerlejer med Svaneke og Gudhjem som de smukkeste. På Sydbornholm er der ved de flade kyster anlagt fiskerihavne ved Snogebæk og Arnager, hvis havne er såkaldte øhavne. 

Se udvalget af campingpladser på Bornholm

Østerlars kirke på Bornholm

Foto: Niclas Jessen

Opalsøen

Foto: Stefan Asp

Par på paddleboard

Foto: Niclas Jessen

Oplev solskinsøen i Østersøen

Aakirkeby - middelalderens hovedby

Aarkirkeby inde midt på øen var øens hovedby i middelalderen, og foruden en usædvanlig kirke med tvillingetårne ligger oplevelsescentret NaturBornholm hvor du kan se ægte dinosaurspor også her. Øens midte er dækket af det store skovkompleks med Almindingen og Paradisbakkerne. Her finder du flere rokkesten, Ekkodalen, kongeborgen Lilleborg, tilflugtsborgen Gamleborg og bisonokser i Svinemosen. 

Bornholm kaldes også ”nattergalenes ø”, da du sidst på foråret kan høre hundredvis af nattergale synge fra krat og fugtige småskove. På bornholmsk hedder nattergalen i øvrigt fjælstaunijn. I øens mange sprækkedale kan du om foråret opleve ikke bare nattergalen, men også alverdens andre sangfugle, samt et blomsterflor uden lige. Det er en skøn oplevelse at besøge Døndalen med Danmarks største vandfald. 

Sol over Gudhjem

Røgerierne med de karakteristiske skorstene findes overalt og er typisk en blanding af restaurant og butik. De lækre røgede sild er en bornholmsk specialitet – gå endelig ikke glip af egnsretten ”Sol over Gudhjem”, som er røget sild med rå æggeblomme, radiser, purløg og groft rugbrød. Men prøv også den bornholmske laks, torsk, hellefisk, makrel, ål, ørred, rejer og andre røgvarer, de er bestemt værd at smage på.

 

Tag på ferie på Bornholm og oplev en af de mest unikke naturoplevelser i Danmark, som kan føre dig helt tilbage til giganternes tid. Du kan også besøge de fire smukke rundkirker eller nogle af de mange andre attraktioner på Bornholm.

10 oplevelser på Bornholm

  • Vandretur ad den 5 km lange Cobrasti fra Bølshavn til Saltuna
  • Cykeltur ad den 25 km lange cykelsti fra Rønne til Allinge
  • Klippeklatring på Hammerknuden
  • Lystfiskeri i smykkesøerne i Hasle Lystskov
  • Guidet havkajaksejlads fra Årsdale
  • Mountainbiketur omkring Rytterknægten i Almindingen
  • Havørredfiskeri i Salene Bugt ved Gudhjem
  • Børnevenlig sandstrand ved Dueodde
  • Oplev livet i middelalderen på Bornholms Middelaldercenter
  • Et besøg på Christiansø og Frederiksø med båd fra Gudhjem eller Allinge

Find flere informationer om Bornholm

Find oplevelser og attraktioner på Bornholm