Er du forberedt på at møde Danmarks farligste dyr?

7. juni 2019

Planlægger du at holde sommerferie på en af DK-CAMP’s 256 meget forskellige campingpladser? Så er her nogle gode råd til, hvordan du undgår at få problemer med et af det danske sommerlands farligste dyr, nemlig skovflåten.


Skovflåten – Danmarks farligste dyr
Skovflåten lever af at suge blod fra større dyr som hjorte og ræve, men den kan også sætte sig på os mennesker. En flåt har 8 ben og ligner en lille edderkop. Den sidder ofte i ”toppen” af højt græs og venter på at byttet skal komme forbi.

Når flåten har fundet et passende sted på din krop, bider den sig fast og går i gang med at suge blod. Du opdager typisk først flåten, når du får øje på den. Normalt falder den af, når den har suget blod nok. I mange tilfælde er det ikke farligt at blive bidt af en flåt. Men nogle flåter bærer den farlige bakterie Borrelia. Derfor er det vigtigt at fjerne den, da det i værste tilfælde kan føre til hjernebetændelse og lammelser.

Sådan gør du:
- Køb en speciel flåt-tang på apoteket.
- Du kan også bruge en smal pincet og tage fat i flåten så langt nede om hovedet som muligt uden, at den går i stykker. Træk langsomt og sejt, indtil den slipper. Ingen vilde ryk eller drej.
- Hvis hovedet bliver siddende, er der risiko for infektion. Kontakt da lægen for at få den fjernet, hvis du ikke selv kan.
- Hvis du er blevet bidt så hold øje med en rød plet omkring det sted, hvor flåten har siddet, som gradvist bliver større. Kontakt da straks din læge.
- Der er også netop kommet en økologisk flåtspray på markedet, som kan virke forebyggende. Find en forhandler på www.biomixtur.dk.