Oplev Vestjylland

Store vidder, et barsk klima og lange, lige veje kendetegner landets vestligste landsdel. Kombinationen af hedesletter og flade bakkeøer giver det store udsyn. Vestkystens lange, lige kystlinje brydes først ved Blåvands Huk og slutter i halvøen Skallingen og vadehavsøen Fanø. De vestjyske fjordlandskaber tiltrækker til tider enorme mængder af fugle, og skovene består af nåletræer blandet med åbne lyngheder.

Hør kronhjortene brøle
Danmarks største pattedyr, krondyret, har indtaget Vestjylland efterhånden som plantagerne er vokset til, og nu har området landets største bestand. Man kan tage på kronhjortebrøl-ture med naturvejledere, men også selv opleve dem, bl.a. ved Filsø og Grærup Langsø, syd for Henne Strand. 

Vestjylland har også nogle af landets største åer, der alle løber vestpå. Storå løber ud i Felsted Kog, sydenden af Nissum Fjord. Skjern Å løber ud i Ringkøbing Fjord og Varde Å løber ud i Ho Bugt. I alle disse vandløb er det tilladt at sejle i kano og kajak, og mulighederne for fiskeri er rigtig gode. Især Skjern Å er et eldorado for lystfiskere, der her kan få laks på krogen.

Besøg gamle landsbyer og herregårde
De gamle landsbyer og de få herregårde ligger på de mere frugtbare jorder omkring fjorde og åer. Her har man også placeret købstæderne, bortset fra Herning, der opstod på grund af tekstilindustrien. Lemvig, Ringkøbing og Varde er blandt de mest idylliske købstæder i det vestjyske med gamle huse og skæve gader. Her er også flere stationsbyer, som Vemb, Grindsted og Ølgod, foruden skipperbyerne Nordby og Sønderho på Fanø.     

En del af Vestkystens mange tyske bunkers fra anden verdenskrig er ved at skride i havet, mens andre allerede ligger begravet ude i havet. I Thyborøn og ved Søndervig kan et par mindre bunkers besøges, og den store Tirpitz-stilling ved Blåvand er en del af Varde Museum.

Besøg museer
Langs Vestkysten ligger der også flere interessante museer med forbindelse til havet og fiskeri. I Thyborøn ligger det forunderlige Sneglehus, Kystcentret Thyborøn og JyllandsAkvariet. Historien om de mange skibbrud langs Vestkysten fortælles på Strandingsmuseet St. George i Thorsminde, mens Fiskeriets Hus i Hvide Sande beretter om fiskeriets historie. I Oksbøl ligger Danmarks Ravmuseum med flotte kunstgenstande og insekter i rav.

10 top aktiviteter i Vestjylland

 1. Molefiskeri efter fladfisk, makrel og gråhaj på Harboøre Tange
 2. Windsurfing og kitesurfing i Nissum Fjord
 3. Bæversafari i Klosterhede Plantage
 4. Cykeltur i klitlandskabet mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord 
 5. Sildefiskeri ved Slusen i Hvide Sande i forårsmånederne med fangstgaranti!
 6. Vandretur ad trampestier og via trækfærger ved Skjern Å med udsigt til fugle og vilde heste
 7. Badeferie ved Vesterhavet i Søndervig, Henne Strand, Blåvand eller Fanø
 8. Børnevenlig windsurfing i sydenden af Ringkøbing Fjord
 9. Tag på ravjagt ved Blåvands Huk, især efter uvejr
 10. Hesteridning og drageflyvning på Fanø

Find flere informationer om Vestjylland.

  Område

  Udlejning til overnatning

  Aktiviteter

  Bademuligheder

  Aktiviteter for børn

  Faciliteter

  Butik/indkøb

  Restaurant/spisested

  Udlejning/udlån af udstyr

  Attraktioner/seværdigheder

  Sportsaktiviteter

  Kategori

  Tilbud

  Autocamper

  Der kunne ikke findes nogle campingpladser