Oplev Syd- og Sønderjylland


Sønderjylland er på alle måder et grænseland. Ingen anden dansk landsdel har haft en så omtumlet historie, der har sat sit præg på både sprog, madskikke og byggestil. De gamle købstæder, slotsbyer og landsbyer har deres helt egen charme. Der er stor spændvidde i den sønderjyske natur, lige fra det til tider barske Vadehav i vest til de milde østjyske og alsiske landskaber i øst. Sønderjylland indbyder til både stille hyggeferie og aktiviteter. 

Kom på sælsafari
Vadehavet og marsklandet er ikke bare flade marskenge, men også sælsafari i sommerhalvåret og sort sol med tusindvis af stære sensommer og efterår. I betragtning af, at Vadehavet udgør et rigt spisekammer for fuglene, er det ikke så underligt, at i tusindvis af ænder, gæs og vadefugle holder til her det meste af året.

Foruden en enestående natur har den vestlige del af Sønderjylland også fantastiske kulturhistoriske seværdigheder som Ribe, Danmarks ældste by, og Tønder, en tidligere søkøbstad. Slotsbyen Møgeltønder skal man bestemt også besøge.

Frugtbart område
Sønderjyllands østkyst er præget af brede, lavvandede fjorde med småøer. Bakkerne inde i landet er beklædt med små og store skove, afløst af åbne marker med masser af stendysser og jættestuer – et vidnesbyrd om, at jorden altid har været frugtbar i dette område.

Aabenraa var oprindelig et fiskerleje, men blev med tiden en betydningsfuld handels- og søfartsby. Haderslev, Gråsten, Sønderborg og Augustenborg er alle vokset op omkring en borg eller et slot. Brødremenighedens Christiansfeld, med honningkagerne og Danmarks eneste kønsopdelte kirkegård, er også spændende at besøge.

Besøg Ribe Vikingecenter
Sønderjylland har en lang række museer og samlinger med aktiviteter for alle i familien. Som Ribe Vikingecenter, der har vikingemarked og bueskydning. Eller hvad med at grave efter fossiler i Gram Lergrav ved museet Naturhistorie og Palæontologi, eller opleve krigen i 1864 ved Dybbøl Banke?

Det overdådige sønderjyske kaffebord med hjemmebag i overflod bør man også unde sig selv at prøve. Et ægte sønderjysk kaffebord skal bestå af mindst syv bløde kager (skærekager, tærter og lagkager) og syv hårde kager (småkager). Følgende steder serverer sønderjysk kaffebord: Dyvig Badehotel, Oldemorstoft, Fruens Vilje, Gram Slot, Krusmølle, Den Gamle Kro i Gråsten, Hohenwarte og Kommandørgården. Det anbefales at bestille i god tid.

10 top aktiviteter i Sønderjylland

 1. Cykeltur langs Vadehavet, som om efteråret kan kombineres med en sort sol-udflugt eller indsamling af østers
 2. Vandretur langs Flensborg Fjord og Sønderborg Bugt ad den 74 km lange Gendarmsti
 3. Cykeltur på Tunneldalstierne i Haderslev
 4. Badning og/eller vandretur på ferieøen Rømø
 5. Lystfiskeri ved Varnæs
 6. Mountainbiketur i skovene omkring Aabenra
 7. Sejltur på de sønderjyske fjorde: Als Fjord, Aabenraa Fjord, Haderslev Fjord
 8. Badestrande på Østkysten: Kærneland på Als og Hejsager Strand
 9. Børnevenlig cykeltur på Årø (cykler kan lejes på øen)
 10. Kajaksejlads på Alssund

Find flere informationer om Syd- og Sønderjylland.

  Foto: Bjørn Thunæs
  Område
  Udlejning til overnatning Aktiviteter Bademuligheder Aktiviteter for børn Faciliteter Butik/indkøb Restaurant/spisested Udlejning/udlån af udstyr Attraktioner/seværdigheder Sportsaktiviteter
  Kategori Vintercamping Tilbud
  Autocamper