Oplev Nordjylland

Nordjylland er et af de mest kystrige områder i Danmark. På Vestkysten finder man nogle af landets skønneste sandstrande med et bagland af klitter, klitheder og plantager. Østkysten udmærker sig ved sin mildhed med smalle sandstrande og fine strandenge. Limfjorden har små, hyggelige øer, talrige bugter og vige og mange områder med strandenge. Limfjordsegnene indbyder måske ikke til badning, men mere til smukke vandreture og fuglekig.  

Oplev de store vidder
Mod nord og vest er Nordjylland præget af de store vidder, men et vældigt bakkeland strækker sig dog fra Hirtshals til Dronninglund, hvor det kulminerer i Knøsen, Vendsyssels højeste punkt, 136 meter over havet. Det himmerlandske landskab er gennemfuret af brede, dybe dale, ofte med 30-50 meter høje dalsider. Livø, Rold Skov, Lille Vildmose og Mariager Fjord er blandt de smukkeste naturområder i Danmark.

Fra toppen af Jylland, Skagens Gren, kan man i forårsmånederne se et enestående træk af alverdens fugle. I det store naturreservat Vejlerne i Thy er der masser af vadefugle, ænder og gæs at se, mens de store skove, som Rold Skov i Himmerland, har en god bestand af rovfugle og ugler. De nordjyske hede- og moseområder er et sandt eldorado for bærplukkere, som også kan finde både tyttebær, blåbær, mosebølle og tranebær her.

Spor fra vikingerne
Spor efter de nordjyske vikinger kan man finde rigtig mange steder. Ved Nørresundby ligger Lindholm Høje, der med sine over 700 grave fra jernalderen og vikingetiden er Danmarks største vikingegravplads. Aggersborg ved Limfjorden er Skandinaviens største vikingeborg, og ved Fyrkat ved Hobro kan man smage vikingemad og lære at skyde med bue og pil.

Flere af de nordjyske herregårde og klostre er et besøg værd og ikke kun på regnvejrsdage. Bangsbo Herregård har et stor samling af smykker fremstillet af menneskehår, mens Børglum Kloster har en unik samling af legetøj. På Hessel Herregård kan man opleve hestemarkeder som i gamle dage, mens Odden Herregård og Sæbygård byder på kunst.

Idylliske købstæder
Blandt landsdelens mange idylliske købstæder med gamle huse og skæve gader er Skagen, Sæby, Nibe og Mariager. Aalborgs fantastiske kulturhus, Nordkraft, har sammen med Musikkens Hus og Utzon-Centret været med til at forskønne havnefonten. Til Nordjyllands seværdigheder hører også Læsø med cykelhandler Hansens røde udsigtstårn, saltsyderhytten og de brune bier.

10 top aktiviteter i Nordjylland

  1. Hesteridning på Danmarks længste riderute i Nordvendsyssel
  2. Familievenlig kanosejlads på Uggerby Å
  3. Badeferie ved Jammerbugten, ved Skallerup Klit, Løkken eller Blokhus
  4. Udflugt med postbåden til Hirsholmene fra Frederikshavn
  5. Windsurfing og kitesurfing i Klitmøller, også kaldet "Cold Hawaii"
  6. Vandretur på Redningsstien gennem Nationalpark Thy
  7. Opklar en mordgåde på eventyrslottet Højriis på Mors
  8. Kajaksejlads i Limfjorden, ved Salling og Fur
  9. Vandretur og sælkig på Livø i Limfjorden
  10. Børnevenlig cykeltur på Hadsundstien, fra Hadsund til Aalborg

Find flere informationer om Nordjylland