Madpandekager med spinat og kartoffel

Bålmad med Det Danske Spejderkorps

Mad over bål er indbegrebet af hygge. Hvis der ikke skulle være tid til det, når I er på camping - hvornår så? Find bålgryden frem, slå tæpperne ud på jorden og lad alle være med i processen med at tænde op, snitte grøntsager og holde øje med retten. Denne lækre ret over bål er udviklet af Haver til Maver, specifikt til Det Danske Spejderkorps' kogebog: "Ild, mad & fællesskab" *. 

Opskrift til madpandekager med spinat og kartoffel

Til 10 personer
2-3 timer
Intense gløder

Forberedelse

Start med at læse opskriften sammen. Lav et bål, som kan have 2-3 pander stående. Til denne opskrift, skal der være intense gløder. Husk at holde bålet ved lige. 

Se hvad du skal bruge til opskriften her

Redskaber

1 gryde m. låg (ca. 15 liter)

2-3 pander

Røreske

Paletkniv

Store skåle 

Små skåle

Skærebrætter

Snitteknive

Skrællere

Rivejern

Dørslag/si

Piskeris

Skeer til at smage og måle af med

Decilitermål

Skurebørste og balje til vask af grøntsager

Service

Ingrediensliste

9 dl hvedemel (550g)

1 tsk salt

1 grøntsags-bouillonterning 

9 æg

5 store kartofler (500 g)

1 l mælk

2 dl vand

Olie til stegning 

Fyld

300 g revet ost

10 tomater

250 g frisk spinat

Fremgangsmåde

Pandekager

Skyl/vask grøntsagerne fri for jord.

Riv kartoflerne på den fine side af et rivejern ned i en skål med koldt vand.

Opløs bouillonterningen i et par spsk lunkent vand.

Bland opløst bouillon, æg, mælk og vand sammen i en skål og pisk til en ensartet væske.

Tilsæt mel og salt (lidt ad gangen)og pisk til der ikke er flere klumper i.

Hæld vandet fra kartoflerne gennem en sigte og pres mest muligt vand væk.

Tilsæt de revne kartofler til dejen og vend grundigt.

Lad dejen hvile i ca. 1/2 time.

Når dejen har hvilet, skal den kort røres igen. Hvis dejen er for tyk til at flyde ud på panden, kan der tilsættes lidt mere mælk eller vand. 

Fyld

Hak tomaterne fint.

Skyl spinat og tryk den godt fri for vand på et rent klæde.

Riv osten.

Anret fyldet på fade eller i skåle. 

 

Tilberedning

Kom panderne på bålet og kom lidt olie på.

Hæld lidt dej på og drej panden, så dejen fordeler sig i et tyndt lag.

Når pandekagen er fast og gylden på bagsiden, vendes den med en paletkniv.

Tag pandekagen af, når den er gylden og bagt på den anden side også.

Hold pandekagerne varme med et rent klæde eller en tallerken. 

 

Servering

Ved servering rulles eller foldes pandekagerne med fyld efter eget valgt.

Velbekomme!

Se flere opskrifter fra Det Danske Spejderkorps her

* Det Danske Spejderkorps. (2024). Ild, mad & fællesskab - Grønnere retter til børn og unge. (1. ed.). Danmark: Det Danske Spejderkorps med støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv